Opakowania do przechowywania i transportowania żywności muszą posiadać odpowiednie certyfikaty. Do produkcji worków foliowych używa się jedynie materiałów najwyższej jakości, które pozbawione są niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Folia spożywcza cechuje się dużą wytrzymałością, jest wyjątkowo miękka oraz giętka. Nie wchodzi w reakcję z żywnością, dlatego jest bezpieczna dla konsumenta. W przechowywaniu artykułów spożywczych używa się również opakowań oraz przekładek papierowych.
Żywność w sklepach musi znajdować się w specjalnych opakowaniach, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Dedykowane worki lub papierowe opakowania nie mogą wchodzić w żadne reakcje z produktami spożywczymi. Docenianym materiałem są worki foliowe do pojemników. Worek doskonale zabezpiecza skrzynki przed zabrudzeniem, zapewnia bezpieczeństwo konsumentom oraz produktom. Wszechstronny wybór worków dedykowanych do przechowywania żywności dostępny jest m.in. na witrynie https://degafol.pl/. Foliowe opakowania doceniane są też przez właścicieli piekarni lub cukierni. Pozwalają w bezpieczny sposób przechowywać oraz transportować wypieki. Worki to produkty niedrogie, jednorazowego użytku, są jednak bardzo wytrzymałe i dobrze chronią artykuły spożywcze przed zabrudzeniem.