Odpowiedź jest prosta: wędliny są produkowane z chudych kawałków mięsa, które zostały poddane peklowaniu i wędzeniu. Proces peklowania usuwa z mięsa większość wody, dzięki czemu jego smak jest bardziej skoncentrowany. Mięso wędzone jest często gotowane w niskiej temperaturze przez długi czas, co pozwala mu wchłonąć aromat dymu podczas powolnego gotowania. Koncentracja smaków sprawia również, że wędliny są bardziej uniwersalne niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Można je wykorzystać jako dodatki do pizzy, lub jako składnik zup i zapiekanek – nawet jako dodatek do sałatek zbożowych. Wystarczy tylko trochę wyobraźni (i może kilka przepisów). Na stronie https://wedlinydlacalejrodziny.pl/ jest najlepszy wybór wędlin.
Peklowanie to konserwacja mięsa poprzez dodanie kombinacji soli i azotanów. Pierwotnie stosowano je po to, aby żywność, która w przeciwnym razie uległaby zepsuciu, mogła być przechowywana przez dłuższy czas. Obecnie większość peklowanego mięsa wytwarza się z wieprzowiny. Inne mięsa mogą być również peklowane w podobny sposób.
Wędzenie to proces, w którym ciepło i dym są wykorzystywane do konserwacji żywności; może on również wzmocnić smak i poprawić konserwację. Żywność, która ma być wędzona, umieszcza się na stojaku nad lub pod źródłem ciepła i poddaje działaniu dymu. Źródłem dymu może być drewno, węgiel drzewny, elementy elektryczne lub nawet płynny dym.