Blender to jeden z najbardziej użytecznych sprzętów kuchennych. Ceniony jest przede wszystkim za wielozadaniowość, czyli możliwość przygotowania licznych potraw – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Doskonałym przykładem jest choćby kremowe puree ziemniaczane, które doskonale komponuje się z kotletem mielonym i surówką. Warto zastanowić się w szczególności nad blenderem kielichowym przepisy z jego wykorzystaniem są bowiem dostępne w internecie w ogromnej ilości.
Za pomocą blendera bez trudu przygotujemy rozmaite koktajle owocowe i warzywne, których picie pozytywnie oddziałuje na organizm i pomaga w pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Oprócz tego przyrządzimy m.in. pyszne masło orzechowe i hummus do smarowania pieczywa, domowy ketchup, zupę typu krem (np. z dyni, kalarepy lub fasolki szparagowej), farsz do pieczarek, smoothie z mango, pesto (zielone i czerwone), krem czekoladowy, pasztet, ciasto na naleśniki, a także mięso do burgerów. Jak by tego było mało, blender posłuży nam do pokruszenia lodu przeznaczonego do schładzania napojów, posiekania warzyw na sałatkę i ubicia piany z jajek na ciasto.