W okresie jesiennym i zimowym niezwykle ważne jest wzmacnianie organizmu. Bardzo przydatne mogą się okazać produkty naturalne, które wspierają odporność oraz prawidłowe funkcjonowanie procesów życiowych. Warto włączyć do codziennej diety takie składniki, które będą bardzo korzystne podczas infekcji oraz rozmaitych stanów zapalnych. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć różnorodne produkty, które cechuje wysoka wartość odżywcza.
W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziaren, które posiadają cenne właściwości prozdrowotne. Z pewnością można do nich zaliczyć len mielony, który działa bardzo korzystnie na układ trawienny, ale także wykazuje wysoką zawartość witamin i minerałów. Dzięki błonnikowi wspomaga perystaltykę jelit, a co za tym idzie – polecany jest przy dietach odchudzających. Siemię lniane można dodawać do różnych potraw, a nawet do kanapek. Warto też pamiętać, że zawiera dużą ilość kwasów omega-3, które odgrywają korzystną rolę przy wszelkich stanach zapalnych.
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna też uwzględniać naturalne oleje, które zawierają korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Najlepiej wybierać produkty nierafinowane i nieoczyszczone, ponieważ takie będą się wyróżniały najwyższą wartością odżywczą. Do takich należy olej rzepakowy, który wpływa korzystnie na układ krążenia, pracę nerek i kondycję skóry. Obecny w nim kwas oleinowy odpowiada za obniżenie poziomu złego cholesterolu. Olej zimnotłoczony można dodawać do różnego rodzaju sałatek, surówek oraz innych dań na zimno.