Anodowanie aluminium – na czym polega?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Anodowanie aluminium, znane również jako eloksalacja to proces elektrochemiczny, który obejmuje kilka etapów. Pierwszym jest oczyszczenie i odtłuszczenie warstwy metalu, po czym następuje faza właściwa. Rolę elektrolitu odgrywa roztwór kwasu siarkowego (rzadziej kwas chromowy lub szczawiowy). W czasie eloksalacji stosowany jest zwykle prąd stały o napięciu 12-^20 V. Powstała warstwa tlenku jest prawie niewidoczna i cechuje się porowatą, nierówną strukturą, co umożliwia jej skuteczne barwienie za pomocą barwników organicznych. Następnie wykonuje się tzw. proces uszczelniania we wrzącej wodzie lub pasywatorze, podczas którego tlenek glinu przekształcany jest w bemit, a powierzchnia aluminium zostaje wygładzona i lśniąca.

Zastosowanie anodowania aluminium

Proces anodowania zwiększa trwałość, odporność na korozję oraz ścieranie, jak i wygląd aluminium, dlatego znajduje zastosowanie w wielu branżach, szczególnie w przemyśle elektronicznym, spożywczym, meblarskim, stoczniowym czy motoryzacyjnym. Co ciekawe, elementy produkowane z omawianego tworzywa nie potrzebują specjalnej konserwacji. Anodowana powłoka charakteryzuje się trwałym połyskiem, a jednocześnie jest bardzo przyjemna w dotyku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Nauka lutowania – co zrobić, żeby rozpocząć pracę w tej branży?
Nauka lutowania – co zrobić, żeby rozpocząć pracę w tej branży?
Umiejętność lutowania jest przydatna w wielu branżach oraz zawodach. Powszechnie wykorzystuje się ją między innymi w elektryce, elektronice, a także […]
Na jakie kwestie zwrócić uwagę przy wyborze materaca do łóżka?
Na jakie kwestie zwrócić uwagę przy wyborze materaca do łóżka?
Zastanawiając się nad zakupem materaca, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego wymiar, dopasowując go do rozmiarów łóżka. Dostępne są […]
Mleko – jakie ma właściwości zdrowotne?
Mleko – jakie ma właściwości zdrowotne?
Mleko to pokarm produkowany przez gruczoły mleczne ssaków. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, zwłaszcza białka i wapnia, a także tłuszczu […]