Wapń w diecie – dlaczego jest ważny?

Forma i zdrowie

Rola wapnia w organizmie

Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym do zachowania odpowiedniej gęstości masy kostnej, a także utrzymania zdrowych zębów. Oprócz tego, pierwiastek ten reguluje również pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jony wapnia wspomagają leczenie stanów zapalnych. Mają również działanie odczulające. Ponadto, wapń uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Jest zatem ważnym pierwiastkiem, pozwalającym na zachowanie zdrowego układu kostnego oraz pełniącym inne niezwykle ważne dla naszego organizmu funkcje.

Źródła oraz skutki niedoboru

Niedobór wapnia, objawia się skurczami mięśni, bólami stawów, drętwieniem kończyn oraz spowolnieniem tętna. Przy poważnych niedoborach tego pierwiastka pojawiają się braki w uzębieniu a także łatwość w łamaniu kości. Mogą także wystąpić krwotoki, np. z nosa. Dlatego utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie jest niezwykle ważne. Jego źródłami są m.in nabiał, mleko, sardynki, suszone figi, natka pietruszki, tofu lub migdały i figi. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia z pożywieniem (zwłaszcza, że jego przyswajalność z wiekiem spada), warto wspomóc się suplementami. Odpowiednio skomponowane produkty dostarczą nam wszystkich niezbędnych pierwiastków, witamin i minerałów. Jest to istotne, dla zachowania zdrowia i uniknięcia rozwoju wielu chorób, spowodowanych właśnie niedoborem poszczególnych mikroelementów, takich jak m.in wapń, żelazo lub poszczególne witaminy. Odpowiedniej jakości suplementy, zagwarantują nam wysoką przyswajalność potrzebnych nam pierwiastków.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + jeden =