Rodzaje wentylacji – najlepsze rozwiązania dla zakładów przemysłowych

Biznes i usługi

Zakłady przemysłowe to miejsca, w których istotne zagrożenie dla bezpieczeństwa pracowników stanowi pył oraz związki chemiczne. Nadmiar niepożądanych substancji może ponadto negatywnie wpływać na działanie maszyn i w znacznym stopniu zwiększać ryzyko zaistnienia pożaru. Z tego powodu niezbędne jest zainstalowanie w hali wydajnego systemu wentylacyjnego, gwarantującego stały dopływ świeżego powietrza. Jeśli interesuje nas profesjonalny montaż wentylacji Warszawa to miasto, gdzie działa firma realizująca taką usługę na co dzień. 

Trzy sensowne propozycje 

Najprostszym rodzajem wentylacji przeznaczonej do zakładów przemysłowych jest zdecentralizowany system bezkanałowy – niezwykle łatwy w eksploatacji i wymagający niewielkich kosztów inwestycyjnych. Rozwiązanie to sprawdza się przede wszystkim w przedsiębiorstwach o ograniczonej powierzchni, gdzie nie występuje duża liczba pomieszczeń. W tym przypadku mamy do czynienia z pojedynczymi centralami montowanymi bezpośrednio na dachu, ewentualnie metodą podstropową. Sterowanie odbywa się natomiast z poziomu panelu ściennego. Inną popularną odmianą wentylacji przemysłowej jest instalacja rozcieńczająca. Działa ona na takiej zasadzie, że zmniejsza stężenie szkodliwego pyłu poprzez nieustanne emitowanie czystego powietrza. Kluczową rolę odgrywają tutaj jednostki wyciągowe oraz nawiewne, umieszczone w pobliżu stanowisk pracy. Warto jeszcze z pewnością wspomnieć o wentylacji wyciągowej miejscowej oraz strumieniowej. Ta pierwsza odpowiada za wychwytywanie wszelkich zanieczyszczeń w konkretnym obszarze za pomocą okapów, filtrów, kominów i specjalnych rękawów. Druga z kolei jest dedykowana do wnętrz niskich z zabudową rurową.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − trzy =

Biznes i usługi
Na czym polega obróbka cieplna?

Obróbka cieplna to proces, który polega na nagrzaniu, a następnie powolnym chłodzeniu danego materiału. Poprzez zmianę temperatury następują zmiany własności …

Biznes i usługi
Jaką rolę odgrywają urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych?

W lokalach gastronomicznych często przygotowuje się potrawy z produktów wymagających przechowywania w niskiej temperaturze (mięso, śmietana, ryby, sery, warzywa itp.). …