Chętnie odwiedzane przez nas, klientów, markety to nie tylko wielka przestrzeń, ale przede wszystkim miejsce, które należy zagospodarować odpowiednim wyposażeniem służącym sprawnym zakupom jak i wygodnej, a przede wszystkim bezpiecznej pracy zatrudnionym tam ludziom.
Do wyposażenia sklepu, które zauważyć może każdy odwiedzający go klient należą z pewnością boksy kasowe, w których skład wchodzą kasy, taśma kasowa, stojaki przykasowe, które wypełnione są produktami wysokomarżowymi i stanowią ostatnie ogniwo w łańcuchu sprzedażowym oraz krajalnicę sklepową jeśli w sklepie sprzedaje się także mięso. Na kasie dodatkowo znajdują się wagi do boksów kasowych, terminale, kasy i drukarki fiskalne czy dodatkowo urządzenia do sprawdzania autentyczności banknotów. Natomiast na hali sprzedażowej koniecznym wyposażeniem są oczywiście regały, na których znajdują się produkty, a w przypadku artykułów wymagających chłodzenia (tj. wędliny, sery, niektóre warzywa i owoce)- lady sprzedażowe -chłodnicze.
Tam, gdzie klient nie ma możliwości wstępu, również znajdują się urządzenia niezbędne w pracy osób zatrudnionych w handlu. Przede wszystkim chłodnie- magazyny, gdzie odkładane są wszystkie produkty wymagające chłodzenia,a nie mieszczące się na hali sprzedaży. W tych miejscach utrzymywana jest odpowiednia temperatura, utrzymująca świeżość i jakość produktów. Poza tym wózki widłowe, które pozwalają sprawnie i bezpiecznie transportować towar w marketach oraz urządzenia pozwalające utrzymać czystość w obiekcie (maszyny myjące lub zwykłe mopy).