Quad – jak przygotować się do jazdy terenowej?

Biznes i usługi

Quady to specjalne pojazdy czterokołowe o napędzie 4×4, przeznaczone stricte do jazdy w terenie. Bardzo często korzystają z nich zwłaszcza miłośnicy off-roadu, czyli wypraw po leśnych ostępach, pagórkach oraz błotnistych łąkach. Każda osoba pragnąca po raz pierwszy wsiąść na quad powinna się koniecznie w odpowiedni sposób do tego przygotować. Podstawą jest oczywiście wyrobienie prawa jazdy kategorii AM, które zastąpiło dawną kartę motorowerową. Można się o nie ubiegać już po ukończeniu 14 roku życia. 

Poznajmy najpierw zasady sterowania 

Przed wybraniem się na jazdę quadem warto z pewnością przyswoić najważniejsze informacje na temat prawidłowego kierowania tym pojazdem. Chodzi m.in. o to, aby korzystać wyłącznie z napędu na tylną oś podczas pokonywania trudnych odcinków trasy (ograniczy to ryzyko wywrotki), pochylać się wyraźnie do przodu na zakrętach, dokładnie oceniać każdą przeszkodę pod kątem ewentualnego zagrożenia, a także omijać wszelkie dziury mogą wytrącić czterokołowiec z rytmu. Spore znaczenie ma ponadto dobranie właściwego ogumienia, gdyż decyduje ono o bezpieczeństwie przemieszczania się w wyjątkowo wymagających warunkach. Najlepsze są opony do quadów z głębokim, kilkuwarstwowym bieżnikiem ponadprzeciętnie odpornym na uszkodzenia mechaniczne i niekorzystne czynniki pogodowe. Niestraszne są im nawet wystające z ziemi kamienie. Alternatywę w przypadku jazdy głównie po terenie szutrowym stanowią opony uniwersalne, wyróżniające się niezbyt grubym bieżnikiem. Należy też zaopatrzyć się w solidny kask chroniący głowę przed urazami i pamiętać o zapięciu pasów od razu po umieszczeniu się na siedzisku.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + 12 =

Biznes i usługi
Na czym polega obróbka cieplna?

Obróbka cieplna to proces, który polega na nagrzaniu, a następnie powolnym chłodzeniu danego materiału. Poprzez zmianę temperatury następują zmiany własności …

Biznes i usługi
Jaką rolę odgrywają urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych?

W lokalach gastronomicznych często przygotowuje się potrawy z produktów wymagających przechowywania w niskiej temperaturze (mięso, śmietana, ryby, sery, warzywa itp.). …