Mleko to pokarm produkowany przez gruczoły mleczne ssaków. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, zwłaszcza białka i wapnia, a także tłuszczu i laktozy.
Spożywanie mleka wraz z odpowiednim poziomem ekspozycji na słońce jest niezbędne dla zdrowia kości zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Mleko jest również doskonałym źródłem białka, dostarczając 8 gramów w 8-uncjowej szklance.
Mleko oferuje wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
Wapń pomaga budować mocne kości i zęby, a także wspomaga skurcz mięśni oraz zwężanie i rozkurczanie naczyń krwionośnych. Mleko zawiera więcej wapnia niż jakakolwiek inna pojedyncza żywność lub napój.
Białko dostarcza budulca dla mięśni, organów i innych tkanek w Twoim ciele. Pomaga również zastąpić stare lub uszkodzone komórki nowymi. Przeciętna szklanka mleka zawiera 8 gramów białka, co może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania, jeśli chcesz zwiększyć masę mięśniową lub schudnąć poprzez budowę beztłuszczowej tkanki mięśniowej, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości z innych źródeł, takich jak czerwone mięso lub ryby. Można również znaleźć niektóre proszki białkowe wykonane z serwatki (produkt uboczny produkcji sera), które są wysokie w białko, ale niskie w węglowodany.
Garnki do gotowania mleka mogą Ci pomóc w jego podgrzaniu.