Układ immunologiczny jest jednym z najważniejszych w organizmie człowieka. Wraz z nadejściem chłodniejszych dni oraz coraz mniejszą ilością naturalnego światła słonecznego, każdy organizm jest coraz bardziej narażony na infekcje zarówno bakteryjne jak i wirusowe. Warto wiedzieć jakimi sposobami można wzmocnić swój układ odpornościowy tak, aby ominąć ryzyko infekcji oraz poważnych chorób w okresie jesienno-zimowym.
Największym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie oraz dobrą kondycję organizmu jest zdrowe odżywianie oraz regularny wysiłek fizyczny. Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta, bogata w witaminy i minerały, opierająca się na produktach naturalnych i nieprzetworzonych wzmocni organizm oraz wyrówna niedobory pierwiastków. Od wielu lat znane są także domowe sposoby na polepszenie odporności do których zaliczyć należy spożywanie miodu, który zawiera mnóstwo witamin z grupy B, enzymy oraz minerały. Miód odznacza się silnymi właściwościami antybakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Warto też zdecydować się na włączenie do codziennego odżywiania czosnku oraz cebuli które znane są z właściwości bakteriobójczych oraz tego, że korzystnie wypływają na górne drogi oddechowe. Za spadki odporności odpowiedzialny jest także stres, który poprzez modyfikowanie odpowiedzi immunologicznej organizmu nasila procesy zapalne oraz przyczynia się do większej zachorowalności. W okresie jesiennym warto pamiętać także o odpowiedniej ilości snu który powinien być dobrej jakości.