Torty urodzinowe są podstawą większości uroczystości urodzinowych. Mogą być tak proste lub tak skomplikowane, jak chcesz, w zależności od okazji i budżetu. Wiele z nas kupuje gotowe torty urodzinowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić taki samemu.
Jak zrobić tort?
Oto kilka wskazówek dotyczących pieczenia tortów urodzinowych:
- Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem. To zapewni, że wszystko wymiesza się ze sobą prawidłowo i da Ci równomierną konsystencję w całym cieście. Zimne jajka nie ubiją się tak dobrze, jak powinny, co może wpłynąć na to, ile powietrza zostanie wmieszane w ciasto, czyniąc je bardziej gęstym.
- Jeśli to możliwe, użyj mąki tortowej zamiast zwykłej. Mąka tortowa ma wyższą zawartość białka niż mąka uniwersalna i wchłania więcej płynu niż inne mąki. Oznacza to, że dzięki niej ciasto będzie lżejsze, z mniejszą ilością glutenu i drobniejszą strukturą miękiszu. Możesz też rozejrzeć się za gotowymi masami do ciast.
- Nie przesadzaj z pieczeniem ciasta – spowoduje to jego szybkie wyschnięcie i utratę wilgoci. Dobrym sposobem na stwierdzenie, czy ciasto się upiekło, jest jego kolor – po prawidłowym upieczeniu powinno być równomiernie złoto-brązowe na wierzchu i wokół krawędzi naczynia (oznacza to, że pod spodem nie kryje się surowe ciasto). Po zakończeniu pieczenia, wyjmij z piekarnika natychmiast po zauważeniu tej zmiany koloru; jeśli będziesz czekać zbyt długo, ciasto zacznie się palić.
- Jeśli pieczesz ciasto w szklanym naczyniu, upewnij się, że naczynie jest dobrze nasmarowane przed włożeniem do niego ciasta. Pomoże to zapobiec przywieraniu i zapewni ładną, czystą krawędź zewnętrzną po zakończeniu pieczenia. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, gdy przygotowujesz bardzo wilgotne ciasto lub coś o delikatnej konsystencji. W takim przypadku wyłóż patelnię papierem pergaminowym lub woskowym zamiast smarować ją tłuszczem.