Oliwa ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Opóźnia procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi, zapobiega kamicy żółciowej, wzmacnia odporność organizmu, a także może chronić przed nowotworami. Aby jednak miała takie działanie, musi być naprawdę najlepszej jakości. W jaki sposób rozpoznać, do jakiej klasy należy kupowana przez nas oliwa?
Dobrej jakości produkt z oliwek poznamy przede wszystkim po kolorze. Jego barwa jest zielonkawa, wpadająca w lekką żółć. Kolor pomarańczowy świadczy o tym, że produkt się przeterminował. Należy wówczas sprawdzić na etykiecie datę jego produkcji i przydatności. Oliwa traci swoje właściwości zazwyczaj po półtorarocznym okresie po wyprodukowaniu. Aby zachować najlepsze walory, oliwę należy wlewać do naczyń z ciemnego szkła. Jest to istotne, gdyż światło słoneczne negatywnie wpływa na ten produkt. Poza tym warto pamiętać, że nawet najlepszej jakości oliwa z oliwek grecka może stracić swoje właściwości jeśli nie stoi w chłodnym miejscu.
Najlepszej jakości oliwa jest z pierwszego tłoczenia. Na etykiecie takiego produktu znajdziemy napis extra virgin lub extra vergine. Najczęściej jest tak, że producenci mieszają kilka produktów wysokiej jakości, by tak powstała oliwa miała pożądany smak i zapach. Produkt gorszej jakości zwany virgin jest poddawany rafinowaniu, a następnie dodawany w minimalnych ilościach do nierafinowanej oliwy z pierwszego tłoczenia. Tak powstaje towar o mniejszej wartości odżywczej. Jest on tańszy i mniej wyrazisty w smaku.