Wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Ma on za zadanie dostarczyć nam energii i siły na rozpoczynający się poranek. Właśnie z tych względów śniadanie powinno być dobrze zbilansowane pod względem tego, co jemy. W energii powinna zostać ukryta odpowiednia liczba kalorii, która pozwoli nam na zdrowe funkcjonowanie.
Pomijając odpowiednią kaloryczność posiłku, powinno być ono przede wszystkim smaczne, bo od niego może zależeć nawet nasz humor na nadchodzący dzień. Pożywne śniadanie to niekoniecznie słodkie płatki z mlekiem, więc aby było ono pełnowartościowe, warto pomyśleć nad innymi alternatywami.
Wśród nas na pewno znajdują się miłośnicy słodkich śniadań. Jeżeli więc lubimy zacząć dzień od tego typu produktów, to dobrze jest postawić na połączenie świeżych owoców i zbóż, niż kupowania drożdżówek. Płatki owsiane na mleku to swojego rodzaju klasyka śniadaniowa, jednak ciekawym produktem są również te jaglane lub ryżowe, które możemy przyrządzić w podobnej formie.
Dla osób, które lubią słone śniadania, ale nie potrafią zrezygnować ze słodkiego elementu, świetną propozycją jest chleb żytni z żurawiną. Niezwykle pożywny i smaczny może zostać bazą do kanapek, które przygotujemy w odmienionej wersji. Dobrze komponuje się z miodem i powidłami, ale jest również dobrym dodatkiem do wędlin, szczególnie dla osób, które cenią sobie połączenie słodyczy z mięsnym smakiem.
Natomiast jeżeli nie lubimy rozpoczynać dnia od słodyczy, to zdecydujmy się na talerz pełen warzyw, któremu będą towarzyszyć kolorowe kanapki. Smaczne i pyszne zdecydowanie mogą równać się ze zdrowym i pożywnym.