Każdy właściciel restauracji wie, że smak posiłku jest jedynie ukoronowaniem wizyty w restauracji. Na zadowolenie gościa wpływa również wygląd restauracji i związane z tym odczucia estetyczne. Jak więc ozdobić swój lokal gastronomiczny?
Wprowadzają do wnętrza wiele życia i radości. Zależnie od ich gatunku, kolorów i ułożenia mogą dodawać zarówno wyrafinowanej elegancji jak i wesołej ekstrawagancji. Mogą być umieszczone tak na stolikach, jak i na przykład na parapetach. Należy jednak pamiętać, aby kwiaty były świeże – zwiędnięte z pewnością nie sprawią dobrego wrażenia.
Pomysł nietypowy, co tym bardziej może wyróżnić restaurację i sprawić, że klienci zapamiętają ją na długo. Istnieje bardzo wiele możliwości wykorzystania papieru: od fantazyjnego ułożenia serwetek po kolorowe origami. Dodatkowym atutem jest to, że tego typu dekoracja wymaga bardzo małego nakładu kosztów.
Pomagają zbudować romantyczną atmosferę, oświetlają lokal w unikalny sposób. Woskowe świeczki w ozdobnych świecznikach dają wiele szyku i doskonale komponują się z bardziej formalnymi wnętrzami. Nie każdemu jednak przypadnie do gustu dość specyficzny zapach topiącego się wosku.
Mogą być to żarówki, listy LED, neony. Pozwalają dodać restauracji indywidualności. Jeżeli mają funkcję zmiany kolorów, pozwalają szybko przemienić pomieszczenie w zupełnie inne. Z kolei płynne przejścia między poszczególnymi barwami dodają wnętrzu dynamiki i zabezpieczają przed rutyną.
Tego typu ozdoby dodają lokalowi unikalnego charakteru. Może znajdować się na nich obrazek lub też napis – w zależności od tego co pasuje do koncepcji restauracji. Wykonane z odpowiednich materiałów – drewna albo metalu – tworzą niepowtarzalny klimat retro. Takie dekoracje można kupić na przykład na http://retrozone.pl/pl/c/Tablice-i-szyldy-retro/60.