Kakao to naturalna substancja, która powstaje z owoców drzewa kakaowca. Ma ciemną barwę, jest bogata w tłuszcze, antyoksydanty oraz w witaminy i sole mineralne. Kakao to baza do wytwarzania słodkości oraz aromatycznych napojów, sięgają po nią dzieci oraz dorośli. Bez tej substancji nie byłoby pysznej czekolady oraz innych deserów. Duża ilość przeciwutleniaczy wykazuje korzystne dla zdrowia działanie, a bogactwo witamin z grupy B oraz cynku, magnezu i żelaza sprawia, że kakao staje się doskonałym uzupełnieniem diety w te substancje.
Uważa się, że pijąc i spożywając kakao właściwości jego potrafią poprawić nastrój, co związane jest przede wszystkim z naturalnymi substancjami, które występują w owocach kakaowca. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Duża ilość antyoksydantów pomaga w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie poprzez likwidowanie wolnych rodników. Kakao jest również bardzo smaczne, a jedzenie produktów z dodatkiem tej substancji stanowi dużą przyjemność. Aromatyczny i gorący napój przyrządzony z kakao z dodatkiem mleka — to świetny zamiennik kawy i herbaty. Kakao jest kaloryczne, dodaje energii i wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na pracę serca, układu krwionośnego i nerwowego.