Planowanie menu dla całej rodziny to ogromne wyzwanie. Każdy bowiem posiłek powinien być zbilansowany i zawierać niezbędną ilość składników odżywczych. Jednak zapotrzebowanie na nie u każdego członka rodziny jest odmienne, dlatego próba pogodzenia potrzeb żywieniowych dorosłych, dzieci i osób starszych jest nie lada wyzwaniem.
Plan żywieniowy dla rodziny powinien dostarczać każdemu z jej członków wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Dobrze skomponowane menu powinno zawierać: niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste i złożone, mikroelementy, witaminy, kwas foliowy, błonnik. Przede wszystkim każdy posiłek powinien składać się ze składników budujących naszą energię, czyli węglowodanów, tłuszczów, białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Plan żywieniowy dla rodziny powinien zatem zawierać:
pieczywo
kasze
makarony
oleje roślinne
mleko i przetwory mleczne
jajka
mięso
warzywa
owoce
Komponując codzienną dietę dla rodziny, warto kierować się tzw. piramidą żywieniową opublikowaną przez Światową Organizację Zdrowia a w naszym kraju Polski Instytut Żywieniowy. Trzeba zwrócić jednak uwagę na zmiany jakie tam się pojawiły w stosunku do tych samych zaleceń jeszcze sprzed kilku lat. Dzisiaj podstawą żywienia są warzywa i owoce, które powinny znaleźć się praktycznie w każdym posiłku i u każdego członka rodziny, bez względu na wiek i wykonywany zawód. Zmiana ta wprowadziła rewolucję w odżywianiu i warto jej się dokładnie przyjrzeć. Pomocy w stworzeniu odpowiedniego jadłospisu udziela także Instytut Medycyny Funkcjonalnej (imf).