Whisky to jeden z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na całym świecie. Powstaje w zaawansowanym procesie destylacji z zacieru uzyskanego ze słodu jęczmiennego, a następnie dojrzewa przez co najmniej trzy lata w specjalnych beczkach drewnianych (np. dębowych). Dopiero po upływie tego czasu idealnie nadaje się do picia. Największym powodzeniem wśród konsumentów cieszy się szkocka whisky Johnnie Walker typu blended, która charakteryzuje się delikatnie słodkawym smakiem.
Kluczowa zasada dotycząca picia whisky głosi, że należy ją serwować w szklance przypominającej nieco kwiat tulipana, czyli lekko zwężonej ku górze. Gwarantuje ona wydobycie z trunku pełni aromatu. Alternatywę stanowi tzw. szklanka old fashioned – wyjątkowo masywna, wyposażona w grube dno i znakomicie leżąca w dłoni. Nadaje się przede wszystkim do podawania omawianego napoju z kostkami lodu albo schłodzonymi kostkami kamiennymi. Jeśli natomiast chodzi o samą degustację, to najpierw trzeba wlać do wybranej szklanki trochę whisky i nieznacznie nią zakołysać.
W dalszej kolejności zaleca się dolanie odrobiny wody, zbliżenie naczynia do nosa w celu wchłonięcia aromatu, a na koniec wzięcie kilku małych łyków i rozprowadzenie cieczy po jamie ustnej. Pożądana temperatura serwowania trunku to 20-22 stopnie Celsjusza. W takich warunkach najlepiej pachnie oraz smakuje. Dodajmy, że whisky można z powodzeniem pić zarówno ze wspomnianym już lodem, jak i coca colą, syropem cukrowym, sokiem cytrynowym i pomarańczowym, a nawet z tonikiem. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.