Kawa niczym z kawiarni – jak ją zaparzyć w domu?

Czas wolny

Mała czarna, cappuccino, caffe latte – rodzajów kaw serwowanych w kawiarniach jest mnóstwo. Niestety codzienne korzystanie z usług profesjonalnych baristów to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić. Jeśli kochamy ten aromatyczny napar, ale nie chcemy wydawać sporych kwot, to wystarczy kupić kilka akcesoriów umożliwiających zaparzenie go w domu. Na początek najlepiej sprawdzi się specjalny imbryczek o charakterystycznej konstrukcji oraz dripper. Taki zestaw kosztuje kilkadziesiąt złotych, a pozwala na przyrządzenie perfekcyjnej kawy.

Parzenie ziaren krok po kroku

Gdy wyposażymy się już w czajnik do kawy z długą, wąską wylewką i ziarna dobrej jakości, możemy przystąpić do działania. Najlepiej zacząć od zmielenia potrzebnej ilości kawy, jednak nie przygotowujmy mieszanki na zapas. Kawowy proszek traci aromat znacznie szybciej niż ziarenka. Następnie zagrzejmy wodę w imbryczku i przygotujmy naczynie, na którym ustawimy dripper z pachnącym, brązowym pyłem. Kiedy woda się zagotuje, odczekajmy chwileczkę i przelejmy ją przez filtr do uszykowanego naczynia. Na większości dripperów są umieszczone miarki, które pomagają początkującym miłośnikom kawy w odmierzeniu odpowiednich ilości składników, jednak nie musimy z nich korzystać. Po przelaniu się całej wody napój jest gotowy. Gdy nabierzemy wprawy sami będziemy modyfikować temperaturę wody oraz ilość kawowego proszku, tak by napar, jak najlepiej odpowiadał naszym oczekiwaniom. W ten sposób otrzymamy codziennie wspaniałą kawę, która będzie o wiele tańsza niż kawiarniane propozycje. 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × jeden =