Jakie wymogi powinny spełniać clean roomy?

Biznes i usługi

Clean roomy to specjalne pomieszczenia robocze gwarantujące maksymalny poziom czystości środowiska pracy (brak pyłów, substancji chemicznych, drobnoustrojów i innych zanieczyszczeń). Dodatkowo podlegają w nich ścisłej kontroli takie istotne parametry, jak ciśnienie, oświetlenie czy temperatura i wilgotność powietrza. Za utrzymanie pożądanych warunków odpowiada przede wszystkim funkcjonalny system klimatyzacyjny. Dostęp do omawianych obiektów mają natomiast wyłącznie osoby upoważnione.

Bez śluzy powietrznej ani rusz

Pomieszczenia czyste są powszechnie wykorzystywane w branży medycznej (sale operacyjne, gabinety), laboratoryjnej, spożywczej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej, a także technologicznej. Kluczowym wymogiem na etapie ich budowy jest zastosowanie materiałów wyróżniających się optymalną jakością pod względem m.in. wytrzymałości oraz odporności chemicznej i ogniowej. Poza tym muszą być łatwe w czyszczeniu i zgodne z normą ISO 14644. Jeśli chodzi o ściany i sufity, to należy je koniecznie wykonać z płyt warstwowych. Z kolei drzwi powinny zostać stworzone z płyt izolacyjnych, okna z podwójnej szyby ochronnej, a posadzki z gładkich płytek. W ramach oświetlenia najlepiej sprawdzą się lampy fluorescencyjne emitujące światło o neutralnym, białym kolorze. Niezwykle ważną rolę w każdym clean roomie odgrywa system wentylacyjny wyposażony w wydajne filtry HEPA produkowane z włókien szklanych. Efektywnie zatrzymują one nawet najmniejsze cząstki stałe i bakterie. Kolejny niezbędny element to śluza powietrzna w formie komory z dwiema kurtynami dostępowymi (otwieranymi naprzemiennie). Zapobiega ona nagłym zmianom temperatury oraz ciśnienia w trakcie wchodzenia do pomieszczenia czystego.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 5 =

Biznes i usługi
Na czym polega obróbka cieplna?

Obróbka cieplna to proces, który polega na nagrzaniu, a następnie powolnym chłodzeniu danego materiału. Poprzez zmianę temperatury następują zmiany własności …

Biznes i usługi
Jaką rolę odgrywają urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych?

W lokalach gastronomicznych często przygotowuje się potrawy z produktów wymagających przechowywania w niskiej temperaturze (mięso, śmietana, ryby, sery, warzywa itp.). …