Jak pakować jedzenie na wynos żeby było ciepłe i świeże?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Opakowanie odgrywa w ostatnich czasach coraz większą rolę w działalności gastronomicznej. Ponieważ pandemia wymusiła na wielu przedsiębiorcach modyfikację działalności i nastawienie się w dużej mierze na obsługę dostaw do domu, bardzo istotne stały się materiały, które są wykorzystywane do transportu zamówień do klienta. Na co więc zwracać uwagę?

Opakowanie do żywności – podstawowe cechy

Opakowanie wykorzystywane w tym celu powinno spełniać kilka podstawowych wymogów. Przede wszystkim musi zabezpieczać transportowany produkt. Odnosi się to nie tylko do ochrony przed ewentualnym uszkodzeniem czy przenikaniem płynów. Równie ważna jest izolacja termiczna, pozwalająca na zachowanie właściwości smakowych przygotowanych dań. Jednocześnie coraz częściej odchodzi się od trudnych do utylizacji i szkodliwych dla środowiska naturalnego jednorazowych naczyń z plastiku i jego pochodnych. Coraz częściej za to stosuje się biodegradowalne opakowania papierowe. Posiadają one liczne walory użytkowe – nie ustępują pod tym względem trudnym do przetworzenia artykułom z tworzyw sztucznych. Jednocześnie są niezwykle tanie i łatwe do nabycia. Wielość form – od talerzy, przez miski na zupę, aż po kubki na napoje – pozwala na praktyczne wyeliminowanie szkodzących środowisku rozwiązań.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Trampki – ich typy i rodzaje
Trampki – ich typy i rodzaje
Trampki i tenisówki to doskonałe obuwie do codziennych aktywności. Świetnie pasują zarówno do spodni o długich nogawkach w typie jeansów, […]
Jak można zaprojektować taras swoich marzeń?
Jak można zaprojektować taras swoich marzeń?
Taras jest przedłużeniem Twojego domu. Możesz go wykorzystać do rozrywki, relaksu lub po prostu podziwiania widoków. Jak więc zaprojektować taras, […]
Rodzaje wentylacji – najlepsze rozwiązania dla zakładów przemysłowych
Rodzaje wentylacji – najlepsze rozwiązania dla zakładów przemysłowych
Zakłady przemysłowe to miejsca, w których istotne zagrożenie dla bezpieczeństwa pracowników stanowi pył oraz związki chemiczne. Nadmiar niepożądanych substancji może […]