Domowe sushi – jak je zrobić?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sushi to jedna z najpopularniejszych azjatyckich potraw. Z początku było popularne tylko w Japonii i sąsiednich krajach, ale niedługo potem zyskało popularność na całym świecie. Ze względu na krótki termin przydatności (głównie z powodu obecności surowych ryb i owoców morza) w wielu restauracjach sushi jest robione dopiero po przyjęciu zamówienia, aby nie uległo fermentacji. 

Coraz popularniejsze jest robienie domowego sushi, które króluje podczas przyjęć, imprez czy egzotycznych obiadów. Jest dość tanie oraz łatwe do przyrządzenia, choć sam etap zawijania ryżu może być pracochłonny i skomplikowany dla osób, które po raz pierwszy próbują stworzyć japoński przysmak. Na szczęście z pomocą kilku sztuczek i odpowiednich narzędzi zrobienie domowego sushi nie będzie problemem, tylko przyjemnością. 

Składniki i akcesoria potrzebne do zrobienia popularnego azjatyckiego przysmaku

Przede wszystkim podstawę sushi stanowi specjalny rodzaj ryżu. Musi być dobrze dobrany, ponieważ zwyczajny ryż, używany na co dzień, nie sprawdzi się najlepiej – nie będzie się lepił, ani dobrze zawijał przez co roladki się rozpadną. Dodatkowo przy przygotowaniu potrawy nie można zapomnieć o dodaniu octu ryżowego. Jego zadaniem jest przedłużenie świeżości dań oraz nadanie im charakterystycznego aromatu i zapachu. Do sushi lepiej sprawdzi się japońska odmiana, która jest łagodniejsza w smaku niż jej chińska wersja. 

Podstawą sushi jest również surowa ryba, najlepiej pochodzenia morskiego. Musi być dobrze dobrana i przede wszystkim – posiadać dobrą jakość. Najczęściej jest to łosoś oceaniczny, chociaż zdarza się też tuńczyk czy makrela. Japończycy do przygotowania sushi wykorzystują również węgorza, choć nigdy nie podają go surowego – jego krew jest trująca dla człowieka. Zamiast ryb można też dodać owoce morza – w tym krewetki czy ośmiornice. Każdy produkt musi być świeży (ważne, aby nie był mrożony), a jego pochodzenie musi być jasne. 

Do sushi idealnie sprawdzi się nori, czyli prasowane algi; marynowany imbir, wasabi, czyli bardzo ostry chrzan oraz sos sojowy. Oprócz tego do samodzielnie wykonywanego przysmaku dodawane są ogórki, papryka, awokado, majonez, paluszki krabowe, rzepa lub delikatny serek kanapkowy. 

Akcesoriami niezbędnymi do przygotowania japońskiego przysmaku są: ostry nóż bez ząbków i mata bambusowa potrzebna do rolowania. Na niej układa się najpierw nori (śliską stroną do dołu), na to parę łyżek ryżu, wasabi, rybę oraz inne dodatki. Całość należy ciasno zawinąć, a potem pokroić ostrym nożem, wcześniej zamoczonym w zimnej wodzie. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zalety ocieplania domu pianką
Zalety ocieplania domu pianką
Izolacja domu pianką to inteligentny, łatwy i niedrogi sposób na zaoszczędzenie pieniędzy na rachunkach za prąd. Pianka może być zainstalowana […]
Zabiegi pielęgnacyjne dostępne w SPA
Zabiegi pielęgnacyjne dostępne w SPA
Kilka dni wolnego, dłuższy urlop, czy nawet weekend to czas oderwania się od obowiązków i regeneracji sił. W związku z […]
Jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Trudno podważyć fakt, iż aktywność fizyczna jest niezwykle ważna. Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju ruch przyczynia się do […]