W jaki sposób należy oznaczać produkty, znajdujące się w sklepie?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Każdy wyprodukowany produkt, który sprzedawany jest w sklepach w całej Unii Europejskiej, musi cechować się odpowiednimi oznaczeniami na opakowaniu, które pozwalają na jego sklasyfikowanie, ustalenie składu oraz innych parametrów. Dotyczy to w szczególności przemysłu spożywczego, gdyż tutaj na każdym pojedynczym towarze musi znajdować się nie tylko jego szczegółowy skład, w którym zawarte będą również użyte konserwanty, ale również data przydatności do spożycia. O ile wszystkie inne gałęzie wytwórczego przemysłu mogą sobie pozwolić na stosowanie zwykłych opakowań i etykiet, o tyle na mięsie, serach i wielu innych zastosowanie znajdują przede wszystkim etykiety termiczne.

Dlaczego właśnie one?

Ze względu na to, że można je zakupić w formie czystych taśm, na których termicznie i z łatwością dodrukowujemy wymaganą dla danego towaru datę przydatności do spożycia. Jasnym jest, że będzie ona różna dla każdej partii towaru i dlatego tak istotnym jest, żeby można ją szybko i sprawnie oznaczyć. Dzięki swoim właściwościom etykiety termiczne znalazły bardzo szerokie zastosowanie i znajdziemy je na mięsie, nabiale, rybach czy warzywach w praktycznie każdym sklepie.

Etykiety termiczne to rozwiązanie bardziej praktyczne i zdecydowanie tańsze niż drukowanie dat bezpośrednio na cienkiej folii spożywczej, która mogłaby przez to ulec osłabieniu, a nawet zniszczeniu. Wygodna forma naklejek pozwala na to, żeby etykietowaniem zająć się mógł nawet nieprzeszkolony pracownik produkcyjny. Dzięki nim w sklepie wiadomo także od razu, jak układać towar, żeby straty były jak najmniejsze.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Fizjoterapia – w czym pomaga leczyć i powrócić do pełni zdrowia
Fizjoterapia – w czym pomaga leczyć i powrócić do pełni zdrowia
Fizjoterapia jest rodzajem terapii fizycznej, która skupia się na diagnozie i leczeniu problemów z poruszaniem się, jak również udzielaniu porad […]
Jak pakować jedzenie na wynos żeby było ciepłe i świeże?
Opakowanie odgrywa w ostatnich czasach coraz większą rolę w działalności gastronomicznej. Ponieważ pandemia wymusiła na wielu przedsiębiorcach modyfikację działalności i […]
Jak wzmocnić swoją odporność w porze jesiennej?
Jak wzmocnić swoją odporność w porze jesiennej?
Układ immunologiczny jest jednym z najważniejszych w organizmie człowieka. Wraz z nadejściem chłodniejszych dni oraz coraz mniejszą ilością naturalnego światła […]