Każdy wyprodukowany produkt, który sprzedawany jest w sklepach w całej Unii Europejskiej, musi cechować się odpowiednimi oznaczeniami na opakowaniu, które pozwalają na jego sklasyfikowanie, ustalenie składu oraz innych parametrów. Dotyczy to w szczególności przemysłu spożywczego, gdyż tutaj na każdym pojedynczym towarze musi znajdować się nie tylko jego szczegółowy skład, w którym zawarte będą również użyte konserwanty, ale również data przydatności do spożycia. O ile wszystkie inne gałęzie wytwórczego przemysłu mogą sobie pozwolić na stosowanie zwykłych opakowań i etykiet, o tyle na mięsie, serach i wielu innych zastosowanie znajdują przede wszystkim etykiety termiczne.
Ze względu na to, że można je zakupić w formie czystych taśm, na których termicznie i z łatwością dodrukowujemy wymaganą dla danego towaru datę przydatności do spożycia. Jasnym jest, że będzie ona różna dla każdej partii towaru i dlatego tak istotnym jest, żeby można ją szybko i sprawnie oznaczyć. Dzięki swoim właściwościom etykiety termiczne znalazły bardzo szerokie zastosowanie i znajdziemy je na mięsie, nabiale, rybach czy warzywach w praktycznie każdym sklepie.
Etykiety termiczne to rozwiązanie bardziej praktyczne i zdecydowanie tańsze niż drukowanie dat bezpośrednio na cienkiej folii spożywczej, która mogłaby przez to ulec osłabieniu, a nawet zniszczeniu. Wygodna forma naklejek pozwala na to, żeby etykietowaniem zająć się mógł nawet nieprzeszkolony pracownik produkcyjny. Dzięki nim w sklepie wiadomo także od razu, jak układać towar, żeby straty były jak najmniejsze.