Toczenie, frezowanie – obróbka metalu, czyli co takiego?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Obróbka metali to proces pracy z metalami w celu wytworzenia poszczególnych części i produktów. Może obejmować cięcie, odlewanie, formowanie, spawanie, tworzenie stopów, wykańczanie i obróbkę.

Proces bliski wielu profesjom

Obróbka metali może być wykonywana przez jubilera lub metalowca, a także przez inżyniera lub maszynistę. Artysta może używać technik obróbki metalu do tworzenia rzeźby. Obróbka metali może również obejmować użycie narzędzi do kształtowania przedmiotu obrabianego w celu stworzenia pożądanej formy lub kształtu.

Oprócz maszyn i narzędzi, procesy obróbki metali są opisywane jako odmienne od innych rodzajów produkcji ze względu https://gozbet.pl/linia-do-produkcji-siatki-cieto-ciagnionej/ na specjalistyczną wiedzę i umiejętności wymagane do ich pomyślnego wykonania.

Termin „obróbka metali” nie obejmuje ich procesów, ale raczej opisuje ich produkt: wytworzone przedmioty wykonane z metalu.

Dwa bardzo popularne zabiegi

  • toczenie

Toczenie to proces obróbki metali, który obejmuje wytwarzanie produktów za pomocą narzędzia tokarskiego do cięcia lub kształtowania przedmiotu obrabianego poprzez obracanie go względem narzędzia skrawającego. Główną cechą toczenia jest zdolność do wytwarzania cylindrycznych kształtów i powierzchni. Ponadto toczenie może być również stosowane do tworzenia płaskich powierzchni na okrągłych przedmiotach obrabianych i odwrotnie.

  • frezowanie

Frezowanie to kolejny rodzaj obróbki skrawaniem, który wykorzystuje frezarkę do usuwania materiału z kawałka materiału podstawowego. Frezarka wykorzystuje frezy obrotowe do usuwania materiału z materiału wyjściowego w celu stworzenia płaskich powierzchni lub okrągłych kształtów o określonych średnicach i promieniach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Domowe sushi – jak je zrobić?
Domowe sushi – jak je zrobić?
Sushi to jedna z najpopularniejszych azjatyckich potraw. Z początku było popularne tylko w Japonii i sąsiednich krajach, ale niedługo potem […]
Jak przetrzymywać wodę?
Jak przetrzymywać wodę?
Dostęp do wody pitnej to coś, co szczególnie w czasie upałów jest nie tylko wygodą, ale również obowiązkiem prawnym na […]
Prowadzenie lokalu gastronomicznego, a sprowadzanie do niego świeżych produktów
Prowadzenie lokalu gastronomicznego, a sprowadzanie do niego świeżych produktów
Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, to możesz upewnić się, że jedzenie, które gotujesz, jest świeże i dobrej jakości. Możesz również zapewnić […]