Standardowym sposobem na przedłużenie świeżości produktów spożywczych jest przechowywanie ich w lodówce lub zamrażarce. Można wykorzystać jednak znacznie więcej sposobów, przede wszystkim wtedy, kiedy szykujemy zapasy żywności albo chcemy ją przetransportować w bezpieczny sposób.
Jedną z najstarszych metod zachowywania świeżości jedzenia przez długi czas jest suszenie produktów spożywczych. Ten sposób wykorzystywano na długo przed pojawieniem się pierwszych chłodziarek. Suszone warzywa, owoce czy mięso zachowuje ważną datę przydatności do spożycia nawet przez kilka kolejnych lat. Jeśli proces ten zostanie wykonany odpowiednio, produkty nie stracą swoich właściwości ani jakości. Pozostaną tak samo aromatyczne i będą smakować identycznie, jak te świeże.
Z foliowego opakowania można odessać całe powietrze, a następnie zamknąć je szczelnie specjalnym zgrzewem. Właśnie w ten sposób zachowa się świeżość jedzenia znacznie dłużej, jeśli posłużymy się profesjonalną, gastronomiczną pakowarką próżniową. Co ciekawe, z tej opcji korzysta się nie tylko w prywatnych kuchniach, ale również w firmach cateringowych czy dużych zakładach produkcyjnych, w których głównym produktem jest jedzenie.
Chcesz zrobić zapasy na zimę, wykorzystując w pełni naturalne, wręcz pradawne metody? Przechowaj mięso, solidnie obsypując je solą. Co ciekawe, w ten sam sposób zachowasz znacznie dłużej świeżość włoszczyzny.