Grill gazowy to urządzenie, które z roku na rok zyskuje na popularności wśród miłośników imprez urządzanych w ogrodzie czy na działce. Jest bowiem stosunkowo prosty w obsłudze, funkcjonuje niezależnie od warunków pogodowych i pozwala wyczarować prawdziwą kulinarną ucztę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza grill marki Kohler Polska, gdyż jest wyjątkowo funkcjonalny. Każdy użytkownik tego sprzętu powinien wiedzieć, jak prawidłowo należy go czyścić.
Do czyszczenia grilla gazowego potrzebujemy jedynie kilku akcesoriów – specjalnej szczotki drucianej (koniecznie z włosiem ze stali szlachetnej), odkurzacza, miski z wodą, a także zestawu ściereczek. Podstawowa zasada głosi, że usuwanie przypalonego tłuszczu i innych zabrudzeń powinno się odbywać po każdym użytkowaniu urządzenia, czyli na bieżąco. Najpierw zapalamy wszystkie palniki i dokładnie rozgrzewamy piekarnik – cały ten proces musi trwać minimum 15 minut. Następnie czekamy chwilę, aż całość nieco przestygnie, po czym przemywamy wodą (jedynie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a nie mocnych preparatów) pojemnik na tłuszcz. Płyta żeliwna do grilla musi natomiast zostać dokładnie oczyszczona ze zwęglonych resztek za pomocą szczotki drucianej. Tak samo zresztą czyścimy palniki, a cały brud, który opadnie do dolnej części wciągamy odkurzaczem. Ostatnim etapem jest umycie wspomnianych elementów i zaimpregnowanie rusztu warstwą oleju roślinnego.