Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata, a ilość dostępnych gatunków może przyprawić o zawrót głowy. Jednak większość miłośników tego napoju ma indywidualne preferencje i upodobania. Obok tego, jaki jej rodzaj wybierzemy, bardzo istotny jest również sposób przyrządzania naparu. Co zrobić, aby cieszyć się maksymalną głębią smaku i aromatu?
Tym, co ma fundamentalny wpływ na walory smakowe naparu jest jakość wody. Zbyt twarda, z nadmierną ilością minerałów, odbierze herbacie arystokratyczną nutę i nada posmak daleki od ideału. Pomocne może być w tej sytuacji urządzenie filtrujące wodę, na przykład odpowiedni dzbanek lub butelka. Pamiętajmy również, aby przestrzegać wytycznych dotyczących długości i temperatury zaparzania – te aspekty również mają wymierny wpływ na ostateczny efekt. Jest to tym istotniejsze, że poszczególne gatunki mogą się pod tym względem znacząco różnić. Korzystając z pakietu herbat Richmont zestaw smaków możemy w krótkim czasie doświadczyć, jak bogate doznania smakowe przynosi picie różnych rodzajów tego napoju, pochodzących z rozmaitych zakątków świata. Istotny jest również sposób uprawy – najlepsi producenci oferują gatunki wyrastające w klimacie, który cechują duże opady deszczu i mocne nasłonecznienie.
Picie herbaty, poznawanie nowych gatunków, rytuał zaparzania – to wszystko może stać się prawdziwą pasją. Kupując dany produkt, zwróćmy uwagę na stopień rozdrobnienia – największymi walorami zmysłowymi cechują się zazwyczaj herbaty o całych, jak najmniej rozdrobnionych liściach. Znaczenie ma również to, kiedy zostały one zebrane. Przyjmuje się, że najbardziej wartościowe są pierwsze, wiosenno-letnie zbiory. Uznane i godne zaufania marki, jak na przykład Sir Williams Tea, oferują liście najwyższej jakości, pozbawione konserwantów, pochodzące z najlepszych upraw. Bardzo ważny jest też sposób przechowywania herbaty. Opakowanie powinno być możliwie szczelnie zamknięte, a otoczenie suche, chłodne i ciemne. Jeśli wymienione wyżej warunki zostaną spełnione, mamy szansę cieszyć się naparem, który przeniesie nas w zupełnie nowy wymiar smaku.