Dla wielu osób pieczenie oraz gotowanie to prawdziwa pasja i sposób na skuteczne odstresowanie się. Niestety często bywa tak, że po kuchni niepotrzebnie walają się różnorodne akcesoria, utrudniając wykonywanie poszczególnych czynności. W takiej sytuacji warto wprowadzić kilka prostych rozwiązań, które w znacznym stopniu ułatwią utrzymanie porządku w tym pomieszczeniu. Na przykład tortownicę Kaisera albo foremki na babeczki można z powodzeniem umieścić w specjalnej półce wysuwanej z zabudowy meblowej (tzw. system cargo).
Akcesoria kuchenne w postaci chochelek, łopatek, ubijaczek, obieraczek czy sztućców wymagają odpowiedniej segregacji i przechowywania. Jeśli przestrzeń jest mocno ograniczona, to ciekawym pomysłem jest umieszczenie wybranych elementów w słoikach na przetwory, a także rozmaitych pudełkach i koszyczkach wykonanych z wikliny, rattanu lub tworzywa sztucznego. Oprócz tego warto zdecydować się na kilka organizerów zamontowanych po wewnętrznej stronie drzwiczek półkowych. Nie dość, że spokojnie pomieszczą one mnóstwo akcesoriów, to na dodatek znakomicie nadają się do powieszenia bukietów ziół czy warkoczy czosnku albo grzybów.
Innym interesującym rozwiązaniem jest półka cargo, wysuwana bezpośrednio z zabudowy i osadzona na solidnym, metalowym stelażu. Charakteryzuje się ona sporą pojemnością, w związku z czym jest wprost idealnym schowkiem na większe i mniejsze przedmioty przydatne podczas gotowania i pieczenia. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o mobilnym wózku na kółkach, będącym niezastąpioną konstrukcją zwłaszcza podczas organizowania uroczystych przyjęć i imprez w domu.