Konopie można suszyć i wykorzystywać w różnych dziedzinach w przemyśle kulinarnym. Można je stosować jako herbatę ziołową lub w sałatkach, kiełbasach, dodatkach do pizzy i smarowidłach. Nasiona konopi mogą być używane w smoothies i koktajlach proteinowych. Możesz również użyć oleju z nasion konopi do zrobienia sosów sałatkowych lub skropić nim warzywa, ryż i dania z makaronu. Szusz konopny to roślina, która może być wykorzystywana do wytwarzania różnych produktów przemysłowych i konsumenckich, w tym żywności, oleju, wosku i tekstyliów.
Konopie to nazwa nadana gatunkowi rośliny, Cannabis sativa L., która może rosnąć dziko w ciepłym i tropikalnym klimacie na całym świecie. Jest ona uprawiana od tysiącleci w celu uzyskania wielu różnych zastosowań, w tym jako nasiona oleiste, włókna i inne produkty przemysłowe. Nasiona konopi można jeść na surowo lub gotować, a zdecydowanie najpopularniejszym sposobem ich spożywania jest dodawanie do smoothies. Można je również zmielić na proszek, który można wykorzystać do pieczenia lub posypać nim jedzenie. Uważa się, że nasiona konopi mają najwyższą wartość odżywczą, gdy są spożywane na surowo, więc zalecamy zakup chłodzonych rodzajów, które są sprzedawane w naszym sklepie. Nasiona konopi są świetnym źródłem białka – około 25% ich kalorii pochodzi z tego składnika odżywczego. Zawierają również wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, a także wysoki poziom żelaza i magnezu.