Miód w kuchni – do czego go wykorzystać?

Miód ma doskonały smak oraz cudowną konsystencję, która idealnie komponuje się z deserami, napojami, czy też ciastami. Wiele staropolskich przepisów wykorzystuje ten dar pracowitych pszczół także do dań wytrawnych. Szynka pieczona, żeberka, udka z kurczaka, czy inne mięso z dodatkiem złocistej glazury nabiera niesamowitego wyrazu. Na bazie miodu możemy również przygotować szybki sos do sałatek, ale ten lepki smakołyk sprawdzi się także na śniadaniowej kanapce dla małych i dużych miłośników słodyczy. Jedynym minusem miodu jest cena naturalnego produktu. Możemy na szczęście zastąpić go miodem sztucznym, który kupimy na tej stronie internetowej https://ratosnatura.pl/kategoria-produktu/miod-sztuczny/.

Doskonały zamiennik

Sztuczny miód ma podobne walory smakowe jak prawdziwy. Przeważnie nie różni się też konsystencją, a w przypadku wielu przepisów jest wręcz wskazane stosowanie tego właśnie zamiennika. Dobrym przykładem są tu ciasta. Pamiętajmy, że złocisty przysmak pod wpływem temperatury traci cenne składniki i staje się bezwartościowy. Aromat miodu zapewni nam wersja alternatywna, czyli miód sztuczny. Poza tym jest on znacznie tańszy od swojego pierwowzoru. Z tego względu chętnie się go wykorzystuje w cukiernictwie.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + osiemnaście =